Snoeischaren worden gebruikt om takken weg te halen zodat de bloemen, vruchten en bladeren beter kunnen groeien. Daarnaast worden ze ook ingezet bij het verwijderen van dode of beschadigde takken en het vormgeven van planten.

Een snoeischaar wordt erg vaak gebruikt tijdens het tuinieren. Daarom is het van groot belang dat je de juiste snoeischaar vindt voor jouw specifieke doeleinden.

Kwalitatieve snoeischaren kunnen worden gebruikt voor het snoeien van takken tot 25 mm dik. Laat je niet verleiden tot het snoeien van grotere takken. Je creëert hierdoor een minder mooie snoeiwonde en de kans wordt groter dat je jezelf verwondt. Voor takken die dikker zijn dan 25 mm zijn de takkenschaar en de snoeizaag het ideale gereedschap.

Welke snoeischaar past bij jou?

Snoeischaren komen voor in allerlei uitvoeringen. Zo heb je modellen die specifiek ontworpen zijn voor linkshandigen of modellen die voorzien zijn van een rolhandgreep voor beter comfort tijdens langdurige snoeiwerken. Maar ook de materiaalkeuze van het snijblad is erg belangrijk.

Kenmerken van een goede snoeischaar

Doeltreffende stalen snijbladen

In de zoektocht naar een snoeischaar moet de keuze gemaakt worden tussen roestvast- of koolstofstalen snijbladen met elk hun voor- en nadelen.

Zo zullen geharde koolstofstalen bladen scherper geslepen kunnen worden en behouden ze deze snede ook langer. De koolstofstalen bladen vergen echter wel meer onderhoudswerk omdat ze roestgevoelig zijn. Na elk gebruik dienen ze schoongemaakt en ingewreven te worden met een beschermende olie, liefst gekookte lijnzaadolie. De Japanse producent Okatsune maakt gebruik van dergelijk koolstofstaal en dit met de hoogste hardheid op markt (60 tot 61 Rockwell hardheid).

De wereldwijd zeer gewaardeerde Zwitserse snoeischaren producent Felco maakt gebruik van roestvaste stalen snijbladen, die minder frequent onderhoud nodig hebben. Ze staan bekend om hun zeer betrouwbaar ontwerp en worden al decennia lang in onze professionele fruitteelt gebruikt.

Hieronder vindt je de twee populairste modellen van Felco en Okatsune, de Felco 2 en de Okatsune 103.

Ergonomisch ontwerp

De snoeischaren van Okatsune en Felco zijn na jarenlange ontwikkelingen gevormd tot de snoeischaren die ze nu zijn. De handvaten zijn dankzij deze zorgvuldige ontwikkeling erg ergonomisch om het comfort te verhogen en de belasting te verlagen.

Felco gaat nog een stap verder door specifieke snoeischaren te ontwikkelen voor verschillende doeleinden en gebruikers. Zo hebben ze snoeischaren met rolhandgrepen ontwikkeld, die de belasting op de pols en vingers verlichten tijdens langdurige snoeisessies.

De Felco’s 7, 10 en 12 zijn dergelijke snoeischaren met een rolhandgreep.

Daarnaast heeft Felco een model speciaal vervaardigd voor het snoeien van bloemen. Deze “Cut & Hold” snoeischaar houdt een gesneden tak vast na het snoeien, wat vooral handig is bij doornachtige planten zoals rozen. Het gaat hier om de Felco 100.

De Felco 13 bezit een extra lange handgreep, waardoor de snoeischaar ook met twee handen gebruikt kan worden tijdens het knippen van dikkere takken. Deze extra lange handgreep zorgt voor een vermindering van krachtinspanning van wel 25%.

Praktisch vergrendel mechanisme

Een goede snoeischaar bezit een feilloos mechanisme dat de snoeischaar gesloten houdt wanneer ze niet in gebruik is. Niet alleen is dit veiliger (je kunt je per ongeluk snijden aan het scherpe snijblad), maar dit beschermd ook de snijbladen tijdens het opbergen.

Okatsune en Felco hebben beide hun unieke vergrendelsysteem. Zo heeft Okatsune het zeer robuuste systeem van een metalen haak die vanuit het ene handvat moeiteloos achter het andere handvat klemt. Deze sluiting is gemakkelijk te openen en sluiten door middel van de haak langs je broek of vest te wrijven.
Okatsune-Snoeischaar-Vergrendeling

Het vergrendel systeem van Felco daarentegen wordt bediend met behulp van de duim.
Felco-Snoeischaar-Vergrendeling

Sterke en betrouwbare veer

De veer tussen de twee handvaten van een snoeischaar duwt de twee handvaten uit elkaar wanneer je je grip ontspant. Dit vergemakkelijkt het snoeien, een betrouwbare veer die de handvaten voldoende uit elkaar duwt is daarom ook een must.

Felco maakt gebruik van een verchroomde drukveer.
Felco-Snoeischaar-Drukveer

De torsieveer van Okatsune staat bekend om zijn zeer betrouwbare werking in alle mogelijke omstandigheden.
Okatsune-Snoeischaar-Torsieveer

Reserve veren voor Okatsune en Felco zijn bij ons verkrijgbaar.

Snoeischaren voor linkshandigen

Felco heeft een reeks modellen speciaal voor linkshandigen ontwikkeld. Dit zijn de Felco 9, Felco 10 en Felco 16.

Snoeischaren holster

Met een snoeischaren holster zorg je ervoor dat je je snoeigereedschap veilig bij je kunt dragen als je het even niet gebruikt, maar wel steeds dicht bij de hand wilt hebben.

De holsters van Felco en Okatsune zijn vervaardigd uit slijtvast leder en zijn allemaal voorzien van een bevestigingsclip of lus voor bevestiging aan de broeksriem.

Accessoires & Onderhoud

Felco 910 Leren Snoeischaarholster

 21,95
Uitverkocht
 17,95
Uitverkocht
 17,95

Indien je nog vragen hebt over de juiste snoeischaar, stuur dan gerust een mail naar keuzehulp@humuz.com. We helpen je graag verder.

Alle snoeischaren