Keuzehulp - Snoeigereedschap

Snoeigereedschap

Heggenscharen, oogst- & stekscharen, snoeimessen, snoeischaren, snoeizagen en takkenscharen zijn allemaal tuinmaterialen om manueel snoeiwerk mee uit te voeren. Maar waar heb je welk gereedschap voor nodig?

Met zijn licht gewicht en compacte vorm is de snoeischaar het ideale gereedschap voor het lichte snoeiwerk aan fruitbomen. Gebruik een snoeischaar om takken tot en met een diameter van 20 mm te snoeien.

Takken met een diameter tot 35 mm kunnen best worden geknipt met een takkenschaar. De lange handgrepen van takkenscharen geven je extra bereik en vergemakkelijken het snoeien door de hefboomwerking.

Gebruik snoeizagen voor het verwijderen van takken die niet met een snoeischaar of takkenschaar kunnen worden geknipt of als lichtgewicht alternatief voor de takkenschaar. Snoeizagen komen voor in allerlei bladlengtes, met rechte of gebogen bladen en van fijne tot grove tandzettingen. Een fijne tandzetting is geschikt voor de harde en meer drogere houtsoorten terwijl een grove vertanding ervoor zorgt dat de zaag niet vastloopt in vers hout. Bij gebruik van de juiste bladlengte en tandzetting kunnen takken van 15 cm en meer moeiteloos gezaagd worden.

Heggenscharen worden gebruikt voor het trimmen van hagen en struiken. De vlijmscherpe bladen zorgen ervoor dat deze groene gewassen probleemloos in toom te houden zijn. Zorg er dan ook steeds voor dat de bladen in topconditie blijven door ze na elk gebruik schoon te maken en bij te slijpen wanneer nodig. Wanneer er oude en dikke takken verwijderd moeten worden, gebruik je best een snoeischaar. De manuele heggenschaar zorgt ervoor dat je ontspannen te werk kan gaan.

Voor het enten van bomen wordt gebruik gemaakt van een snoeimes.

Oogst- en stekscharen worden gebruikt voor het meer delicate werk van het stekken, oogsten en dunnen van groenten en fruit. Ze worden ook gebruikt voor het plukken van bloemen en kruiden en het afknippen van uitgebloeide knoppen.